Leden van Fotoclub Heerhugowaard exposeren hun werk in Cool, maar er is tijdens Tribute to Colour nog veel meer te doen.
Leden van Fotoclub Heerhugowaard exposeren hun werk in Cool, maar er is tijdens Tribute to Colour nog veel meer te doen. (Foto: AG Heeremans Photography)

Tribute to Colour: één groot internationaal fotofeest in Cool

Algemeen

HEERHUGOWAARD - Wist je dat Tribute to Colour de enige internationale fotowedstrijd is die in Nederland gehouden wordt? En dat dat evenement door Fotoclub Heerhugowaard georganiseerd wordt? Tribute to Colour is een waar fotofestival dat in het weekend van 19 en 20 maart plaatsvindt in Cool kunst en cultuur. Maar in de aanloop naar dat weekend zijn er ook al diverse activiteiten, waaronder de fotowedstrijd ‘Mijn Dijk en Waard’, een puzzeltocht voor de jeugd in de winkelcentra Broekerveiling en Middenwaard en een expositie en lezing in Bibliotheek Heerhugowaard. Kortom, de komende weken is het voor fotominnend Dijk en Waard een groot feest!

‘Al onze clubleden verdienen een podium’

Het tweejaarlijkse internationale fotofestival Tribute to Colour wordt al voor de negentiende keer georganiseerd door een werkgroep van Fotoclub Heerhugowaard. Tijdens het evenement worden de prijswinnende en geaccepteerde foto’s van de gelijknamige internationale fotowedstrijd, Salon Tribute to Colour, gepresenteerd. Samen met vier andere fotoclubs uit Nederland vormt Fotoclub Heerhugowaard het Holland International Image Circuit. Dit jaar is het allemaal net even anders. Zo bestaat de Nederlandse Fotobond dit jaar honderd jaar. Maar Fotoclub Heerhugowaard vond ook de start van de nieuwe gemeente Dijk en Waard een reden voor een groot fotofeest in Cool, gratis te bezoeken voor iedereen.

Workshops en lezingen

Voor het eerst is er een heel weekend gereserveerd voor Tribute to Colour. “Het hele weekend staat Cool bol van fotografie en alles wat daarmee te maken heeft”, vertelt Miriam de Die le Clercq, voorzitter van Fotoclub Heerhugowaard. “Zo hebben we diverse bekende fotografen uitgenodigd om lezingen, workshops en presentaties te verzorgen. Diana Bokje geeft bijvoorbeeld tips & tricks en bespreekt je meegebrachte portfolio maakt en de internationaal vermaarde fotokunstenares Hellen van Meene vertelt zaterdag over haar werk dat over de hele wereld in musea te zien is. Jan Banning, ook een internationaal bekende fotograaf met werk in diverse musea, verzorgt zondag een lezing. Ook is er een markt met stands waar je over allerlei soorten camera’s en bijbehorende apparatuur informatie kunt krijgen.”

Voor jong en oud

Maar er zijn vooral heel veel prachtige foto’s te bewonderen. Behalve de winnaars van de internationale wedstrijd worden ook foto’s geëxposeerd van de afdeling Noord-Holland Noord van de Fotobond én van de clubwedstrijd van Fotoclub Heerhugowaard. Miriam: “Van ieder clublid willen we foto’s op een schildersezel, want iedereen verdient een podium. We zijn van plan om ook buiten foto’s neer te zetten, op de route van Cool naar het gemeentehuis. Eerder dit jaar hebben we de fotowedstrijd ‘Mijn Dijk en Waard’ georganiseerd en dat leverde zestien prachtige foto’s op die we ook tentoon zullen stellen. Voor de jeugd hebben we vanaf maandag 7 maart al een puzzelroute: in de etalages van diverse winkels in Middenwaard en de Broekerveiling hangen we de inzendingen voor de fotowedstrijd ‘Mijn Dijk en Waard’ op. Daarnaast hangt een formulier met een letter. De in totaal zestien letters vormen tezamen een woord. De antwoorden kunnen worden ingeleverd bij Bruna in Middenwaard en de winnaars worden zondag 20 maart om 13.30 uur bekendgemaakt in Café Cool.”

Foto die je raakt

Fotoclub Heerhugowaard bestaat al sinds 1972 en bestaat dit jaar dus precies vijftig jaar. De club heeft momenteel rond de 35 leden die elkaar prikkelen om telkens weer nieuwe mooie foto’s te maken. “Een mooie foto is een foto die je raakt”, vertelt penningmeester Rob Pureveen. “Het kan zijn dat een beeld je ontroert, of dat je het indrukwekkend of esthetisch interessant vindt. Zolang het maar iets met je doet.” In het begin vonden de clubavonden plaats in de bibliotheek (destijds nog aan de Olmenlaan), later verhuisde men naar cultureel centrum De Schakel, dat in 2004 jammerlijk afbrandde. Vanaf 2008 werd Cool de thuisbasis en sinds 2017 vinden de clubavonden plaats in Centrum 31 aan de Bickerstraat. Tijdens clubavonden worden foto’s besproken en clubfototochten gehouden die niet alleen de fotografiekunsten maar ook de onderlinge band vergroten. Ook worden cursussen, onderlinge wedstrijden en een jaarlijkse expositie georganiseerd. In samenwerking met regionale afdelingen en de Fotobond worden andere activiteiten ontplooid. 

Drie categorieën

Een voorbeeld daarvan is de internationale diasalon Tribute to Colour, die bij het tienjarig bestaan van Fotoclub Heerhugowaard voor het eerst gehouden werd en waarbij beelden vanuit de hele wereld meedingen naar de hoofdprijzen in drie categorieën: vrij-, monochroom- en reisfotografie. “Vijftien binnen- en buitenlandse juryleden beoordelen drie dagen lang alle ingezonden werken en kennen de prijzen toe”, vertelt Rob. “Bij de vorige editie in 2020 waren 683 deelnemers uit 63 landen vertegenwoordigd; tezamen hadden zij 7.178 foto’s ingezonden. Aantallen die we dit jaar wellicht gaan overtreffen.” 

Kom zaterdag 19 maart (11.00 tot 17.00) en/of zondag 20 maart (12.00 tot 17.00 uur) langs bij Tribute to Colour in Cool. Het programma van het weekend vind je op www.tributetocolour.nl. Fotoclub Heerhugowaard organiseert binnenkort ook weer basiscursussen fotografie. Meer info vind je op www.fotoclubheerhugowaard.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Jan Sieverts rommelt gewoon door Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Dorpswandeling en laatste kanotocht van het seizoen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving eerste editie Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20 geopend Algemeen 16 aug, 15:26
Afbeelding
Met de groeten van Leontien Kompier! Algemeen 16 aug, 09:41
Afbeelding
40.000ste bezoeker bij Zwembad de Bever Algemeen 15 aug, 20:38
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Reddingsoperatie: hond zit vast onder lijnbus 112-nieuws 15 aug, 01:16
Afbeelding
Gondelvaart Koedijk weer Slagvaardig om uit te varen Algemeen 14 aug, 15:05
Afbeelding
Steekincident op straat 112-nieuws 14 aug, 01:53
Afbeelding
Indrukwekkend afscheid Ruud Besseling Algemeen 13 aug, 16:56
Afbeelding
De Uitagenda voor jongeren Dijk en Waard - 12 t/m 21 aug Algemeen 12 aug, 14:21
Afbeelding
Gemeente Dijk en Waard haalt Donny Van Iperen naar huis Algemeen 11 aug, 19:25
Afbeelding
Veel spektakel verwacht bij Night of the Magic Balls en WK’s Algemeen 11 aug, 14:56
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief