Bij WDO Movies leren kinderen zich tegen pestgedrag te wapenen

Algemeen
Joey (l) en Marieke (r) met in hun midden twee jonge sterren uit de film 'Waarom ik?', Marilène en Sylvain.
Joey (l) en Marieke (r) met in hun midden twee jonge sterren uit de film 'Waarom ik?', Marilène en Sylvain. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD – Kinderen iets leren waar ze hun hele leven wat aan hebben. Dat is de insteek van Joey Kugelmann en zijn organisatie WDO Movies. Het liefste hangt hij daar een sociaal-maatschappelijk thema aan. Een van zijn nieuwste projecten is ‘Waarom ik?’, een korte film waarin universele thema’s als pesten en racisme aan de kaak gesteld worden en waarin Dijk en Waardse jongeren de hoofdrol spelen.

De film, die gekoppeld is aan een reeks podcasts waarin steeds andere thema’s besproken worden waar jongeren tegenaanlopen, gaat 30 november in première bij VUE Heerhugowaard. Stichting Lief Langedijk ondersteunt dit specifieke project van harte met een financiële bijdrage.

Joey Kugelmann maakte de afgelopen negen jaar met zijn organisatie WDO Movies al ruim 150 WDO films. Met zijn Workshop De Ontdekkingsreis – want daar staat WDO voor – gaat hij met basisschoolkinderen aan de slag. Zij brengen ideeën in en leren acteren, maar tijdens het proces ontwikkelen ze zich op nog veel meer vlakken. “Als ze zien dat ze een overtuigende scène neer kunnen zetten, ontdekken ze nog veel meer over zichzelf. Film en theater zijn hierin slechts het middel, het doel is de persoonlijke groei die de kinderen doormaken. Door de inzichten die ze krijgen, leren ze angsten overwinnen. ‘Wie ben jij’, vraag ik altijd aan de kinderen. Weten ze wat hun eigenschappen en talenten zijn? Veel kinderen hebben te maken met faalangst, onzekerheid, een minderwaardig gevoel of groepsdruk. Ook al zijn ze nog zo jong, de maatschappij vraagt nu al van ze dat ze stevig in hun schoenen staan. Kinderen kunnen onderling ook heel hard doen naar elkaar. Tijdens mijn workshops ontdekken ze waar faalangst vandaan komt en hoe ze zich ertegen kunt wapenen.”


Jongeren dachten mee over het scenario van de film ‘Waarom ik?’. - (Foto: Aangeleverd)

Ervaringen delen

Pesten is een thema dat heel dicht bij kinderen komt, net als faalangst. Zelfs als je niet zelf gepest wordt of pestgedrag vertoont, word je ermee geconfronteerd. Want als je je nek uitsteekt voor iemand die gepest wordt, kun je daarna zelf het mikpunt worden. Daar kan Sylvain (10), leerling van IKC Waterrijk in Oudkarspel, over meepraten. Hij nam het op voor een klasgenootje en werd daarna zelf gepest. Tijdens de workshop leerde hij hoe hij met pesters om moet gaan. “Nu raakt het me niet meer”, vertelt hij trots. 

Net als de andere kinderen die aan ‘Waarom ik?’ meedoen mocht hij zijn ervaringen delen en meedenken over het idee voor de film. Hoe gaaf is het om die ideeën straks te kunnen terugzien in een professionele productie? In ‘Waarom ik?’ draait het bijvoorbeeld om een jongen die uit een oorlogsgebied komt en die elke eerste maandag van de maand schrikt van het luchtalarm. “Dat doet hem terugdenken aan de oorlog. De kinderen in zijn klas begrijpen dat niet”.

WDO Premium Club

De cast wordt aangevuld met WDO Premium-leden, een talentencommunity voor kinderen van negen tot en met achttien jaar die na hun deelname aan de workshop de smaak te pakken hebben gekregen en zich verder willen ontwikkelen door wekelijkse lessen te volgen bij Joey in het theater en één of meerdere keren per jaar samen aan nieuwe projecten te werken. Eén van die Premium Members is de 13-jarige Marilène, die een belangrijke rol speelt in de film. “Ik had altijd zin in maandag, want dan had ik weer WDO. Ik vind acteren heel leuk, maar WDO is veel meer dan dat: je leert je innerlijke zelf kennen. Ik werd vroeger gepest, maar dankzij WDO heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik voel me nu niet meer gepest.”


Marilène van Geffen (13) is een van de WDO Premium Club Members.- (Foto: Jeroen van Amerongen)

De WDO Podcast

Gekoppeld aan de film ‘Waarom ik?’ lanceert Joey vanaf de tweede helft van november een reeks van negen podcasts waarin allerlei grote, universele thema’s besproken worden. Kinderen delen niet alleen hun ervaringen met pesten, maar bijvoorbeeld ook met gescheiden ouders, seksuele voorkeuren en rouw. Ze voelen zich lang niet altijd gehoord of gezien en dat gaat aan hen knagen. Joey: “Ook voor ouders is dit heel interessant. Bekende psychologen en therapeuten als Steven Pont en Marsha Pinedo komen aan het woord en leggen uit hoe je moet omgaan met dit soort zaken. Waar velen voor wegkijken, gaan wij de confrontatie aan.” 

De podcasts zijn te volgen via Spotify, iTunes en Google Podcasts. De eerste aflevering verschijnt deze maand. Begin 2023 volgt er wekelijks een release van een nieuwe aflevering van de WDO Podcast.


Een overzicht van de onderwerpen die in de podcast besproken worden. - (Foto: Aangeleverd)

Stichting Lief Langedijk

Wie WDO Movies een warm hart toedraagt is Marieke Neesen. Met haar Stichting Lief Langedijk ondersteunt ze graag positieve projecten in de gemeente Dijk en Waard. “Ik ben onder de indruk van Joey en zijn missie om het beste uit kinderen te halen. Nadat ik een aantal lessen heb mogen bijwonen en met eigen ogen heb gezien hoe kinderen groeien en dingen leren waar ze hun hele leven wat aan hebben, weet ik dat we er goed aan doen om dit project – over een thema dat ook nog eens universeel en actueel is – mede mogelijk te maken.” 

Dankzij de steun van Stichting Lief Langedijk kan de workshop zo betaalbaar en dus zo laagdrempelig mogelijk gehouden worden en kunnen ook kinderen meedoen die anders misschien buiten de boot vallen.

Meer weten over WDO Movies en WDO Premium? Kijk op www.wdoic.nl.

PATRICIA SMAGGE