Inwoners met schulden krijgen ruimte door saneringskrediet

Algemeen
Zaffier geeft inwoners met schulden ruimte door saneringskrediet.
Zaffier geeft inwoners met schulden ruimte door saneringskrediet. (Foto: AdobeStock)

REGIO - Zaffier gaat inwoners met schulden helpen via een saneringskrediet. Dit is een vorm van een schuldregeling. Met het saneringskrediet betaalt een inwoner met schulden alle schuldeisers in één keer. En houdt dan nog maar één schuld over. Dit geeft rust, ruimte en minder stress. En zorgt dat iemand zich weer kan richten op de toekomst. De schuldenaar krijgt een lening bij de kredietbank die in drie jaar terugbetaald moet worden. Daarna is de schuldenaar schuldenvrij.

Zaffier is vanaf 1 januari de uitvoeringsorganisatie op het gebied van werk, geldzaken en inburgering voor de gemeenten Alkmaar, Dijk en Waard en de BUCH-gemeenten. Alkmaar werkte al met een saneringskrediet, maar Zaffier gaat dit ook inzetten voor Dijk en Waard en de BUCH-gemeenten.

Weer werken aan de toekomst

“Het gebruik maken van een saneringskrediet maakt het voor iedereen makkelijker. De administratieve lasten worden voor iedereen minder. De schuldeiser heeft direct duidelijkheid en kan gelijk de boeken sluiten. Maar de grootste meerwaarde zit bij de inwoners. Zij hebben door deze snelle oplossing meteen rust en minder stress, waardoor zij kunnen werken aan hun toekomst.”, aldus René Oud, wethouder in de gemeente Uitgeest en bestuurder van Zaffier.

Aanvraag saneringskrediet

De consulent en inwoner kijken samen of een saneringskrediet wordt ingezet. Iedereen met schulden komt in principe in aanmerking. Behalve wanneer het nagenoeg zeker is dat het inkomen van de inwoner verandert en dit gevolgen heeft voor de hoogte van de aflossing van de schulden. Of wanneer een inwoner niet stabiel genoeg is of handelingsbekwaam.

Aansluiting kredietbank

Om saneringskredieten door Zaffier breed te kunnen inzetten, sluit Zaffier zich aan bij de Kredietbank Nederland (KBNL). De KBNL verstrekt het saneringskrediet aan de inwoner met schulden. De KBNL borgt de saneringskredieten via het Waarborgfonds. Als een inwoner zijn saneringskrediet niet kan afbetalen, zorgt het Waarborgfonds ervoor dat Zaffier geen risico loopt.