Carlo van der Waals bespreekt de speltactiek met de spelers van FC Marlène.
Carlo van der Waals bespreekt de speltactiek met de spelers van FC Marlène. ((Foto: Sander Kaaij))

Carlo van der Waals hoopt op hoge klassering FC Marlène

  Sport

HEERHUGOWAARD – Carlo van der Waals (45), geboren en getogen in Heemskerk maar al 22 jaar woonachtig in Heerhugowaard, staat voor een grote uitdaging. Van der Waals is in zijn achtste seizoen bij zaalvoetbalploeg FC Marlène gepromoveerd tot hoofdcoach en heeft een fantastische selectie tot zijn beschikking.

"Het grote voordeel is natuurlijk dat van de selectie van afgelopen seizoen iedereen is gebleven", aldus Van der Waals. "Dat is de basis. Daarnaast hebben we versterking gekregen van drie spelers, die onze ploeg iets extra's geven.'' Naast de broers Felix en Wessel Verhaal is ook Ismael Ouaddouh met open armen ontvangen. Een selectie die regelrecht op de titel afstormt? "Dat hoor ik steeds meer om heen, maar daar moeten we voorzichtig in zijn. Natuurlijk staat er op papier een ijzersterk team, maar de praktijk moet uitwijzen hoe goed we echt zijn. Al voor de eerste wedstrijd, zaterdag 7 september uit bij landskampioen Hovocubo, hadden we te maken met blessures. Stefan Dol ligt er een paar maanden uit en spelers als Jordy Cretier en Ismael Ouaddouh waren niet helemaal honderd procent fit. Daar heb je ook mee te maken.''

Voetbalcarrière

Carlo van der Waals begon zijn eigen voetbalcarrière bij de jeugd van Odin '59 in Heemskerk. Al op zijn dertiende kwam hij in de A1 van Haarlem. "Daar heb ik vijf jaar gespeeld, waarna ik naar AZ verkaste waar ik ruim anderhalf seizoen in de A1 speelde." Door zijn zwakke enkels was het snel einde verhaal voor Van der Waals bij de Alkmaarse profclub. "Ik ging wat lager spelen en kwam achtereenvolgens terecht bij eersteklasser De Brug in Haarlem, Go Ahead in Alkmaar en een korte periode in de zaal bij MCA uit Limmen." Zeven jaar geleden werd Van der Waals door Kenneth Goudmijn en Patrick de Vries gevraagd of hij iets met de jeugd van FC Marlène wilde doen. "De eerste twee jaar heb ik de C1 onder mijn hoede gehad; twee keer werden we kampioen. Met de A1 werden we eerst districts- en Nederlands kampioen en later in Barcelona zelfs officieus wereldkampioen. Absoluut een hoogtepunt voor de hele groep!"

Uitdaging

Als coach van het tweede team raakte Van der Waals als assistent-coach bij de hoofdmacht van FC Marlène betrokken. Eerst aan de zijde van Anouk Roest en later van Anand Jagdewsing, de coach die aan het eind van afgelopen seizoen vertrok. In plaats van buitenstaanders aan te trekken besloten ze bij FC Marlène Van der Waals te polsen en omdat hij over de juiste papieren beschikte was de deal snel beklonken. "Het is een hele uitdaging, maar er zit zoveel talent in de groep dat het ongetwijfeld een mooi seizoen gaat worden. Het is onze doelstelling om de finale van de play-offs te halen en zo ver mogelijk te komen in de beker."

Van der Waals benadrukt dat de technische staf zeer belangrijk is. "Teambegeleider Alex de Boer, met wie ik inmiddels vier jaar samenwerk, en assistent-coach Marciano Boumann maar ook de rest van de technische staf (Jerry Habets, Raoul Polnaja, Edward van Gils en Robert Korver); ze zijn allemaal even belangrijk voor het team. We plukken de vruchten van het feit dat FC Marlène een fantastische jeugdopleiding heeft waar elk jaar talenten zich aanmelden omdat ze zich willen inzetten om het hoogst haalbare te bereiken met onze prachtige club."

Doelpuntenfestijn

FC Marlene verloor zaterdag 7 september nipt de uitwedstrijd tegen landskampioen Hovocubo; het doelpuntrijke duel eindigde in 8-7. Van der Waals: ''Het was een waar doelpuntenfestijn. Beide scheidsrechters presteerden onder de maat. Ik heb goede dingen gezien en minder goede dingen. Toen we met een vliegende keep speelden hebben we drie keer gescoord en geen tegengoals gekregen. Wanneer wij teveel meegaan in de hectiek van de tegenstander, gaan we domme dingen doen. Wat dat betreft moeten we volwassener worden. Maar ik voorzie dat we dit seizoen hoge ogen kunnen gaan gooien.''

Meer berichten