(Foto: Theo Annes)

Joanna van Kleef al 30 jaar dé verloskundige van Langedijk

LANGEDIJK - Ze heeft óf uw kind óf uw kleinkind ter wereld geholpen, dat kan bijna niet anders... Joanna van Kleef-Swierczynska is al 30 jaar dé verloskundige van Langedijk, en haar verloskundigenpraktijk bestaat zelfs al 50 jaar!

"In 1989 kwam ik naar Nederland, met mijn zus, in het kader van een uitwisselingsproject. We gingen werken bij Kramer zuurkool, waar ik ook mijn eerste man ontmoette; Theo van Kleef." Na zijn overlijden werd ze verliefd op Joop, met wie ze al vele jaren gelukkig is.

In Polen was Joanna al verloskundige en in Nederland wilde ze haar vak graag weer uitoefenen. Ze stapte op Mieke van de Rest af, die destijds heel Langedijk 'verloste', en vroeg om een stageplek. Onder de vleugels van Mieke leerde ze het Nederlandse thuis bevallen en wat daar bij komt kijken. Het klikte enorm tussen de twee rasondernemers. Joanna behaalde het Nederlandse diploma voor de opleiding Verloskunde en samen startten ze een maatschap. Helaas overleed Mieke in 2005 aan de gevolgen van kanker.

"Ik denk nog steeds veel aan Mieke. Met haar had ik ook een soort huwelijk. We hadden een hechte vriendschap en konden lezen en schrijven met elkaar. We dachten over alles hetzelfde. Ook hadden we dezelfde mentaliteit qua werk: als verloskundige ben je 24/7 beschikbaar, dat hoort bij dit vak. Mijn telefoon staat nooit op 'stil', als het nodig is dan ben ik ook 's nachts zo bij je."

Joanna woont en werkt dus al ruim dertig jaar in Nederland, maar voelt zich net zo Pools als Nederlands. "Ik heb de laatste jaren ook veel Polen als klant in mijn praktijk gekregen en die vinden dat ik vernederlandst ben. Ik ben een vrouw van afspraak is afspraak en ik hou van eerlijkheid en directe communicatie. Nederlanders vinden dat juist weer Poolse eigenschappen. Daarom hou ik maar mijn twee paspoorten haha, ik ben toch van beide een beetje."

Ze heeft nog steeds een enorme liefde voor haar vak, stoppen is géén optie. Wel heeft ze qua uren wel wat afgebouwd om alle tijd en aandacht te hebben voor haar twee kleinkinderen, haar lust en haar leven. "Omadag is heilig, daar komt niets tussen." Joanna's kracht is, naast 24/7 beschikbaar zijn, dat ze aandacht heeft voor de zwangere. "Als je zwanger bent is dat zo'n bijzondere tijd. Er gebeurt heel veel met je, geen zwangere is standaard. Ook daarna moet er alle tijd en ruimte zijn, een kraamhulp is er niet alleen om te stofzuigen. Zij is degene die het jonge gezin helpt opstarten, twijfels wegneemt en alle vragen beantwoordt. Ik begrijp dat heel goed en voed ook mijn kraamverzorgsters zo op. Zelden krijg ik een klacht over een van de dames, dat komt ook omdat we in de intakes al meteen doorhebben welke kraamverzorgster het beste bij dat gezin past. Dat heeft alles te maken met die dertig jaar ervaring."

Samen met verloskundigen Lizzy en Marijke heeft Joanna een prachtige praktijk in Noord-Scharwoude, uitgebreid met spreekuurlocaties in Broek op Langedijk en Nieuwe Niedorp. "Je wilt als zwangere of jong gezin het allerbeste en dat bieden wij. In Noord-Scharwoude hebben we alles onder één dak: een eigen echoscopiste, de assistentes zijn aanwezig voor het meten van bloeddruk of het hartje luisteren en er worden in deze praktijkruimte informatieavonden gegeven en cursussen babymassage, zwangerschapsyoga, hypnobirthing en partnerles. Elke zaterdag is er ook inloopspreekuur van 12.00 tot 13.00 uur waar je met al je vragen terecht kan."

Was Joanna in de beginjaren gewend om samen met Mieke en later lange tijd alleen te werken, nu is ze blij met haar hechte team. "Ik zou niet meer zonder mijn assistentes Bianca en Amy kunnen. Maar ook alle anderen zijn me lief. Ik trakteer ze regelmatig op een zelfgebakken taart, een etentje of een gezellig uitstapje. Dat vind ik belangrijk en ik geniet ervan. Op naar de volgende vijftig jaar!"

Marsha Bakker
Meer berichten