Huidige salderingsregeling zonnepanelen tot 2023

Partnerbijdrage
Juist nu moeten we investeren in zonnepanelen, aldus Michel van Bruijn Installatiebedrijf.
Juist nu moeten we investeren in zonnepanelen, aldus Michel van Bruijn Installatiebedrijf. (Foto: AdobeStock)

"Regelmatig krijgen wij de vraag of investeren in zonnepanelen nog wel verstandig is, nu bekend is dat de salderingsregeling verandert op 1 januari 2023? 'Ja, juist nu!', is ons antwoord. Naast isolerende maatregelen is investeren in zonnepanelen nog steeds de beste investering die u kunt doen op het gebied van verduurzaming en uw portemonnee. 

Door Michel Bruijn

In 2019 heeft Minister Wiebes bekend gemaakt dat de huidige salderingsregeling veranderd per 1 januari 2023. Vanaf dat moment bouwt de overheid de regeling af. In 2031 stopt de regeling volledig. 

De salderingsregeling is in het leven geroepen om zonnepanelen, die voorheen meer dan vijfmaal zo duur waren, financieel interessant te maken. De regeling kost de overheid echter veel geld en omdat de, nu veel goedkopere, zonnepanelen zichzelf toch al gemakkelijk terug verdienen (ook zonder subsidies), wil de regering af van deze regeling. 

De regeling houdt in dat je voor de stroom die je opwekt met de panelen, evenveel geld ontvangt als dat je betaalt voor de stroom die je afneemt, inclusief alle belastingen. Als de regeling wordt afgebouwd, zal daar, voor de gebruiker, een negatief verschil in ontstaan. 

Waarom dan toch juist nú investeren in zonnepanelen?
• Nog nooit zijn zonnepanelen zo goedkoop geweest; in gecombineerd met de eindigende financiële regelingen, maakt het nu het moment;
• Nu nog drie jaar profiteren van honderd procent salderingsregeling (daarna nog slechts acht jaar afbouwend);
• Nu nog profiteren van honderd procent BTW teruggave*;
• Milieu Centraal berekende dat het geld dat je investeert in zonnepanelen, met gebruik van BTW teruggave, net zoveel oplevert als zeven procent op de spaarrekening (bron: milieucentraal.nl).
• Minder afhankelijk van energieleverancier en daarmee minder last van stijgende energieprijzen;

*Betreft een overheidsregeling waarop wij geen garanties kunnen geven. 

Heeft u vragen over deze column? Wij beantwoorden deze uiteraard graag."

Bruijn Installatie, Flemingstraat 37, 1704 SL in Heerhugowaard. Bel 072-5760730, stuur een e-mail of kijk hier voor meer informatie.