Kort nieuws

Algemeen
Hoe kun je net zo schilderen als Bob Ross?
Hoe kun je net zo schilderen als Bob Ross? (Foto: pr)

Schilderen als Bob Ross

Vlaardingen - Nelie Meininger geeft in de Bibliotheek Vlaardingen Centrum, Waalstraat 100 op donderdagavond 5 november om 19.30 uur een workshop ‘landschap in olieverf’. Door het aanbrengen van verschillende lagen verf dik over dun (nat in nat) is het niet nodig om te wachten tot een laag verf droog is; de cursist kan gelijk verder met het schilderij. Aan het eind van de workshop is het schilderij klaar om mee naar huis te nemen.

Bob Ross (29 oktober 1942 – 4 juli 1995) was een bekende Amerikaanse landschapsschilder, die furore maakte op de televisie met zijn serie The Joy of Painting.

Nelie vertelt: “Op vrij jonge leeftijd ben ik naar Canada vertrokken en heb daar 20 jaar gewoond. Ik ben actief in de kunstwereld van Toronto bezig geweest, deels met mijn toenmalige man, een bekend beeldend kunstenaar. Na veel reizen ben ik uiteindelijk toch weer in Nederland terug gekomen. In 2004 heb ik mijn certificaten in de Bob Ross schildertechniek behaald. In het begin had ik wat moeite met deze “kunstvorm” maar nu maar nu ben ik er dol op. Iedereen gaat naar huis met een prachtig schilderij, de meeste mensen kunnen ook niet geloven dat ze het zelf gemaakt hebben, dus iedereen is Happy, en we hebben allemaal een heerlijke dag gehad.”

Meedoen kost 15 euro voor bibliotheekleden/vrijwilligers met vrijwilligerspas en 18 euro voor niet leden. Aanmelden kan telefonisch: 085-0436741, bij de klantenservice in de bibliotheekvestigingen of via:

debibliotheekdeplataan.nl

Nieuw boek Iris Luijten

Vlaardingen - Het nieuw boek van Iris Luijten, Speeksel, sperma en wijn, is verschenen. Het boek gaat over liefde, verdriet in een roerige tijd waarin de hele wereld kampt met dezelfde zorgen. De coronatijd in de beginfase. “Een verhaal dat is gebaseerd op feiten vermengd met fictie dat zich afspeelt in Vlaardingen. Een doorsnee gezin in Vlaardingen - een hardwerkende man in het ziekenhuis, een gewichtsconsulente emotie-eten, en een zoon die in Barcelona woont - wordt getroffen door het coronavirus. Het echtpaar gaat in quarantaine en zit ineens 24/7 op elkaars lip. Maar ook de zoon moet lijdzaam toezien hoe Spanje in lockdown gaat. Langzaam zien ze de wereld om zich heen en hun leven veranderen in een hel. Maar er is een lichtpuntje.”

Vlaardingse auteur Iris Luijten heeft in dit boek gebruik gemaakt van RIVM statistieken en diverse mediabronnen. Ze tipt thema’s aan die gedurende de periode van acht maanden bij hen, maar ook bij de rest van de bevolking spelen. Het boek telt 187 pagina en is vanaf heden zowel online als bij de plaatselijk boekhandel te bestellen, ISBN: 9789464061888 en kost 16,99 euro.

Filmmarathon Gekleurd verhaal

Vlaardingen - De Windwijzer (Schiedamseweg 95) organiseert op vrijdag 6 november van 16.30 tot 22.00 uur de Filmmarathon ‘Een gekleurd verhaal’. “Drie films die u in in een drieluik kunt bekijken, maar ook afzonderlijk van elkaar. Tussen de films heeft u de gelegenheid om uw eventuele meegebrachte etenswaren op gepaste wijze te nuttigen. Verpakte take-away broodjes zijn beperkt verkrijgbaar. De films die op het programma staan zijn om 16.30 uur Hidden Figures (VS 2016), om 18.30 uur I am not your negro (VS 2016) en om 20.30 uur The boy who harnassed the wind. Meer informatie is te vinden op:

www.dewindwijzer.nl

Er is weer soep!

Vlaardingen - In de maanden maart, april en mei was het mogelijk om soep aan te bieden. De soep is bestemd voor verspreiding via Voedselbank, Voedsel UitgiftePunt Vlaardingen (UP) en is ook verkrijgbaar in De Windwijzer. Het is voor mensen die de soep nodig hebben en/of de aandacht. We zijn inmiddels weer met dit project gestart. Er is weer soep beschikbaar en nodig.

Van maandag tot en met donderdagochtend kan tussen 9.00 en 12.00 uur soep afgehaald worden in De Windwijzer, gratis, vervaardigd met aandacht en liefde door een groep van zo’n 50 vrijwilligers. Vanuit De Windwijzer wordt de soep naar de Voedselbank en het UP gebracht. Indien u ook als vrijwilliger soep wilt maken: graag! Een mailtje naar soep@dewindwijzer en u ontvangt alle noodzakelijke informatie.

Trappie af, gekkenhuis

Vlaardingen - KADE40, het Centrum voor Kunst en Cultuur van Vlaardingen, heeft kunstenaars van de Schiedamse kunstenaarsvereniging KunstWerkt uitgenodigd om in het kader van het Schrijffestival met als titel ‘Gaan en blijven’ een expositie te realiseren. Het uitgangspunt is om op het gedicht te reflecteren dat Jules Deelder bekend maakte (Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, hoekie om, trappie af, gekkenhuis). Het is een rijm dat al langer bestond: het wordt ook de beknopte topografie van Rotterdam genoemd dat eindigt in het gekkenhuis.

Het is een hele reis om daar te komen: vanuit Rotterdam naar Schiedam en als je bij Maassluis de Nieuwe Waterweg oversteekt en daarna het hoekie om gaat richting oost, kom je bij het dorpje Portugaal. Daar aan de Oude Maas ligt een inrichting, het vroegere Delta, een psychiatrisch centrum, het gekkenhuis.

De werken die in KADE40 worden getoond zijn reflecties op het gedicht en de stad. Inge van Haastert heeft altijd in de regio gewoond en voor Vlaardingen heeft zij nog steeds een zwakke plek. “Altijd als ik daar ben, voel ik de melancholie van alle eerste keren; de taanderij, het Groen en het hof. En ook de behoefte om te vertrekken, nog altijd. Maar niet naar Maassluis, hoekje om en verder, die helft laat ik liever aan mij voorbijgaan.”

De veertien kunstenaars die hun werk laten zien zijn Aldo Hoeben, Anelie Koczorowski, Esther van der Eerden, Inge van Haastert, John Middelkoop, Mirjam Boomert, Pauline Tonkens, Rob Maan, Rob van der Ven, Sage, Sjef van Duin, Sjef Henderickx, Yvon Koopman en Zhanhong Liao. De tentoonstelling is van 6 november tot 4 december te bezichtigen bij KADE40, Westhavenkade 40 in Vlaardingen. Voor openingstijden zie:

www.kade40.nl

Ook een activiteit? Mail de redactie!