Wandelen door Noord

Door Oud-Noord

Algemeen
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandeltochten.
John Jansen van Galen tijdens een van zijn wandeltochten. (Foto: Corrie Leenhouts)

NOORD - Amsterdam-Noord, ‘groene stad aan het water’, is, anders dan men vaak meent, een uitgelezen wandelgebied, speciaal in Corona-tijd. John Jansen van Galen, 70 jaar wandelaar, neemt onze lezers ook deze week weer mee op pad.

John Jansen van Galen

Deze reeks wandelroutes is bijna voltooid - volgende week de zeventiende en laatste - maar wat nog ontbreekt is een verkenning te voet van de kern van het oude Noord: Van der Pekbuurt, Bloemenbuurt en Floradorp. Alle straten zijn er vernoemd naar bloemen en planten, alleen jammer dat die niet (zoals de vogels van de Vogelbuurt) naast de straatnaambordjes zijn afgebeeld. Want wie weet hoe de Nigelle eruit ziet? Het is een andere naam voor Juffertje-in-‘t-groen, maar dan nog.

We komen eerst langs het Mosveld waar, op de plaats van het huidige winkelcentrum - ooit De Volewijckers schitterde in de hoogste voetbalregionen van Nederland. De Noorderlingen zaten rondom op de daken om de match zonder entree te betalen te kunnen volgen. Dan lopen we over het knusse Gentiaanplein naar het Jac. P. Thijsseplein, genoemd naar de grote natuurliefhebber, omringd door een boog van kleine bejaardenwoningen en bekroond met een hoge rozenboog,

We doorkruisen de Van der Pekbuurt, genoemd naar de bouwmeester Jan Erik Van der Pek, een vooruitstrevende liberaal, gegrepen door het ideaal van sociale en tevens fraaie woningbouw. Het is er een feest van baksteen (zie al die fraaie uitbouwtjes!). Aan alle bouwhekken en leegstaande woningen is duidelijk te zien dat de buurt in staat van grondige renovatie verkeert. Ook het historische melkwinkeltje Nieuw Leven van de Zaanse melkslijter Albert Lust, thans een ‘gemeentelijk monument’, is nu onbereikbaar.

Op Meidoornweg 2 is in een voormalig bankgebouw een modern restaurant gevestigd; in de kelder bevinden zich nog de zware kluizen! Even later staan we tegenover het Hyperion Lyceum, de trots van Noord. In de Van der Pekstraat onderbreken we op woensdag, vrijdag en zaterdag onze wandeling voor een bezoek aan de markt. Of bekijk hier de ‘barbershop’, de Noordse boekhandel Over het Water en de gevarieerde uitdragerij Pek & Kleren.

We lopen langs het voormalige ziekenhuis van Noord, thans hotel, geliefde pleisterplaats van vliegtuigbemanningen en even verderop de uitbundig beschilderde Koptische kathedraal van de Heilige Maagd Maria. Op zondag zie je er Ethiopiërs en Somaliërs ter kerke gaan. Maar wij gaan de Bloemenbuurt doorkruisen en staan bij het oversteken van de Kamperfoelieweg stil bij het oorlogsmonument.

Aan de overkant, op Heggerankweg 83, is een grote schooltuin annex biologische groentetuin. Neem een kijkje! Dan langs de in roze en blauw pasteltinten gesausde gevels van Floradorp, die de buurt een fleurig aanzien geven zoals de bochtige straten en poortjes voor een gevoel van intimiteit moesten zorgen. We krijgen zicht op het imposante Noorderparbad en keren na deze grondige inspectie van oud-Noord door het park terug naar ons beginpunt.

Routebeschrijving.

Begin- en eindpunt: Metrostation Noorderpark (bus 34, 35). Verlaat het station en ga links. Met het fietspad links naar beneden en rechtsaf Varenstraat, wordt Mosveld. Linksaf Sleutelbloemstraat, linksaf Gentiaanplein, rechtsaf Malvastraat (Hagedoornweg oversteken), rechtsaf Silenestraat, linksaf Jac. P. Thijsseplein, Heimansstraat oversteken, linksaf Sleutelbloemstraat, linksaf Jasmijnstraat, rechtsaf Begoniastraat, rechtsaf Meidoornweg, rechtsaf Van der Pekplein, oversteken, rechtsaf Ranonkelkade, rechtsaf Oleanderstraat, linksaf Van der Pekstraat, linksaf Heimansweg, rechtsaf Bremstraat, rechtsaf Distwelweg, bij Number One oversteken en over trottoir naar stoplicht, daar oversteken en voor kerk langs naar oversteekplaats bij nr 9, rechtdoor Ribesstraat, linksaf Latherusstraat, rechtdoor Nigellestraat, linksaf Fresiastraat, linksaf Stoombootstraat, oversteken, rechtdoor Haagwindeweg, rechtsaf Heggerankweg, rechtsaf Akkerwindeweg, rechtdoor Pinksterbloemstraat, voor de poort rechtsaf Campanulaweg, linksaf Campanulapad, rechtsaf Binnenhofstraat, door poort rechtaf Ogentrooststraat, rechtdoor Wingerdweg, rechtsaf Heliotroopstraat, linksaf Aurikelstraat, linksaf Azaleastraat, Wingerdweg over en park in, rechts aanhouden, dan eerste Pad rechts en dit blijven volgen tot voorbij 2 vijvers. Op fietspad rechtsaf, door tunneltje en via de trap terug naar het beginpunt.